“Vejetaryenlik kansere karşı koruyucu olabiliyor”
Vejetaryenlik; bitkisel ağırlıklı beslenerek hayvansal ürünlerin hiç veya sınırlı miktarda tüketildiği bir beslenme biçimi olarak biliniyor.
Yayınlanma :
26.02.2016 14:37
Güncelleme :
26.02.2016 14:37


Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Reci Meseri, “Kurubaklagiller, yağlı tohumlular, taze sebze ve meyveler ile saflaştırılmamış tahıl ürünleri kansere karşı koruyucu görev yaptığı bilinen antioksidan öğeler bakımından zengindir. Bu besin grupları vejetaryenlerde daha sık tüketildiği için vejetaryen beslenme biçimi kansere karşı koruyucu olabilmektedir” diye konuştu.
Doç. Dr. Meseri, “Vejetaryen beslenenlerin sıklıkla kuşkuya düştüğü nokta protein tüketiminin yeterliliği ile ilgilidir. Çünkü bilindiği üzere hayvansal kaynaklı proteinlerden vücudun yararlanabilme özelliği bitkisel kaynaklı proteinlere göre daha yüksektir. Yani proteinin hangi kaynaktan alındığı günlük alınması gereken protein miktarını değiştirmektedir. Bu nedenle hayvansal kaynaklı proteinin tüketilmediği diyetlerde günlük protein gereksinmesinin artabileceği unutulmamalıdır. Vejetaryen diyette soya ve kurubaklagil tüketiminin arttırılması protein ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir” dedi.
B12 vitamininin sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmakla birlikte sinir sistemi ve kan hücrelerinin yapımında da görevli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Meseri, “Yapılan çalışmalarda veganların B12 seviyelerinin, vejetaryen olmayan bireylerden anlamlı olarak düşük olduğu bulunmuştur. Vejetaryen bireylerin B12 vitamini düzeyleri düşük bulunursa supleman ile desteklenmelidir. Ancak B12 vitamin eksiliği erken dönemde ortaya çıkmayabilir. Aralıklarla düzeyine bakılarak eksiklik geliştiyse destek sağlanmalıdır. Kurubaklagiller, yağlı tohumlular, taze sebze ve meyveler ile saflaştırılmamış tahıl ürünleri kansere karşı koruyucu görev yaptığı bilinen antioksidan öğeler bakımından zengindir. Bu besin grupları vejetaryenlerde daha sık tüketildiği için vejetaryen beslenme biçimi kansere karşı koruyucu olabilmektedir” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: