YAKIŞANI DEĞİL, KORUYANI ALIN!
Güneş gözlüklerinin yoğun olarak kullanıldığı dönemlerin gelmesiyle birlikte; ucuz, sertifikasız, göz sağlığına da bir o kadar zararlı binlerce güneş gözlüğü, işporta tezgâhlarına düştü. Güneş gözlüğü seçiminin göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Aydın, sertifikasız gözlüklerin kesinlikle alınmaması gerektiğini, kimi zaman göz ardı edilen bu durumun, körlüğe bile neden olabileceğini ifade etti.
Yayınlanma :
29.05.2016 15:56
Güncelleme :
29.05.2016 15:56


“İŞPORTADA 10, MAĞAZADA 100 LİRA”
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlükleri, pazarda bile satılır hale geldi. İşin kötü tarafı ise alıcısı da mevcut… Ancak UV ışınlarını kesmeyen güneş gözlükleri, göze faydadan çok zarar veriyor.
Prof. Dr. Aydın, gözlerde oluşabilecek hasarların önlenmesi bakımından Türkiye koşullarında yüksek ultraviyole blokajlı güneş gözlüklerinin kullanılmasının önemli olduğunu belirtti. Gözlük satın alırken sertifikasına mutlaka bakılması gerektiğini söyleyen Aydın, kalite farkının başka bir şekilde anlaşılmasının mümkün olmadığını söyledi.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL OLMALI?
Güneş gözlüğünü bir aksesuar olarak görmenin yanlış olduğunu ve yazın mutlaka kullanılması gerektiğini açıklayan Aydın, ideal gözlük renginin füme veya kahverengi olması gerektiğini ifade etti. Kontrası bozmayan, normal gözlüğe göre daha geniş olan, bombe ve kavis içirmeyenleri tercih etmek de önemli… Gözlükteki ışık geçirgenliğinin ise %8’in altına düşmemesi gerekiyor.
Sertifikasız güneş gözlüklerinin gözün pek çok kısmına zarar verdiğini dile getiren Aydın, güneyde ve ekvatora yakın bölgelerde yaşayan kişilerin ışığa çok fazla maruz kalmaları durumunda, korneada bozulma, katarakt, retinada yaşlanma, sarı nokta hastalığı, kapaklarda tümörel oluşum gelişebileceğini hatırlattı. Aydın, ileri evrelerde körlüğün bile yaşanabileceğini söyleyerek, gözlük seçiminin önemine dikkat çekti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: