BİTÜDER deprem gündeminde yalıtıma dikkat...

BİTÜDER deprem gündeminde yalıtıma dikkat çekti

İzmir’de düzenledikleri toplantıda biraraya gelen Bitümlü Su Yalıtımı Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, sektörün kalite, satış ve pazarlamaya yönelik projelerinin yanı sıra kamuoyunun bina kalitesinde su yalıtımının önemi konusunda bilinçlendirilmesini görüştü

BİTÜDER deprem gündeminde yalıtıma dikkat çekti

İzmir’de düzenledikleri toplantıda biraraya gelen Bitümlü Su Yalıtımı Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, sektörün kalite, satış ve pazarlamaya yönelik projelerinin yanı sıra kamuoyunun bina kalitesinde su yalıtımının önemi konusunda bilinçlendirilmesini görüştü

BİTÜDER deprem gündeminde yalıtıma dikkat çekti
18 Aralık 2023 - 16:12

Su yalıtımı sektörünün meslek örgütü Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği BİTÜDER, Renaissance İzmir Otel’deki toplantıda kalite, satış ve pazarlama konusunda sektörün gelişimi yanında toplumun depreme karşı binalarının su yalıtımıyla güçlendirmesi için bilinçlendirilmesi konuşuldu. Toplantıya BİTÜDER yönetim kurulunun yanı sıra Kurucusu sektörün duayeni Levent Ürkmez de katıldı.
 
BİTÜDER’in kuruluş amacı, vizyonu ve hedefleri hakkında bilgi veren Levent Ürkmez, 2006’da bitümlü örtü pazarının sağlıklı büyümesi için kurduklarını belirtti. Yola çıkış amaçlarını aynı çatı altında toplanıp üreticisi oldukları su yalıtım örtülerinin kalitesini hak ettiği yerde tutmak ve pazarı sağlıklı büyütmek olarak açıklayan Ürkmez, “Derneği kurucusu ve ilk başkanı olarak, amacımıza uygun, birlikte güzel yol katettiğimizi görüyor, gurur duyuyorum. Isı, su, ses, yangın yalıtım malzemesi üreticilerini, satıcılarını ve uygulayıcılarını bir çatı altında toplayan sivil toplum örgütü İZODER’in 1999-2003 arasında yönetim kurulu üyeliği, 2005’te başkan yardımcılığı ve 2007’de başkanlığını yaptım. BİTÜDER ve İZODER gibi derneklerin artmasını, toplumumuzun danışacak, en doğru bilgiyi alacak, otorite olarak kabul edilecek kurumsal yapılara ulaşabilmesini Türkiye adına güzel gelişmeler diye düşünüyorum” dedi.
 
BİTÜDER’in 17 yaşında, genç bir dernek olduğunu vurgulayan Ürkmez, “Çok işimiz, hedeflerimiz var. Sektörümüz ve ürünümüz bitümlü örtü ile ilgili standart, mevzuat, yönetmelik alanında elde edilen başarılar takdire şayan. Derneğimizin önemli katkılar koyduğu Su Yalıtım Yönetmeliği’nin 2018’de yayınlanmasını önemsiyoruz. Önemli bir boşluğu doldurdu. Ürün standartlarımızda önemli ve kalıcı düzenlemeler gerçekleşti. İş birliği içinde çalışmanın önemi tartışılmaz. Haksız rekabetin önlenmesi çalışmaları diğer derneklere örnek olacak kadar başarılı. Hızlı büyüyen inşaat sektörü, pek çok sorun getiriyor. Haksız rekabet önemli gündemimiz. Hayata geçirdiğimiz akredite laboratuvarlarda ürün testleri tüketicinin korunması kadar kalite çıtasının yükselmesi için önemli gönüllü çalışma. Piyasada rakibimiz olan firmalarla aynı masada, sektör ve toplum faydası için çalışmak önemli başarı. Modern toplumlarda sivil toplum örgütlenmesi güçlü. Türkiye’de de olmalı. Dernek çalışmalarımızda toplum ve inşaat sektörünün menfaatlerini, markalarımızın çıkarlarından yüksek tutuyoruz Yönetim kurulundaki arkadaşlarımız, tüm üreticiler bu felsefeyle fikir ve çözüm önerileri ortaya koyar. Fikirler demokratik ortamda tartışılarak hedef odaklı çalışmalar yapılır. Derneğimize gönüllü katkı koyan firma temsilcileri, yönetim kurulu ve komisyonlarda görev alan arkadaşlarıma teşekkür ederim” diye konuştu.
 
Deprem ile su yalıtımı ilişkisinin toplum ve sektörde anlaşılamadığını söyleyen Levent Ürkmez, şöyle konuştu; “BİTÜDER kurulduğu yıllardan beri binaları korozyondan koruyacak en önemli unsurun su yalıtımı olduğunu vurguluyor. Bilinç artışında biraz mesafe aldık. Farkındalığımız yetersiz. 30 Ekim 2020 İzmir, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş gibi yıkıcı depremler gösteriyor ki binalarımız statik açıdan yetersiz. Yıkımların başlıca nedeninin korozyon, zayıflayan taşıyıcı sistem olduğunu raporlarda görüyoruz. Kısaca su yalıtımı olmayan ya da yetersiz olan binada, taşıyıcı sistem kısa sürede statik dayanıklılığını kaybediyor. Depreme karşı koyamıyor. Son depremlerde çok yeni binaların yıkıldığını üzüntüyle izledik. Ders çıkarmalıyız. BİTÜDER olarak farkındalık oluşturmak için toplantı, seminer, duyurularla kamuoyunu bilinçli olmaya, meslektaşlarımızı da dikkatli olmaya davet ediyoruz.”
 
BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Ravago Firma Temsilcisi Alper Doğruer, su yalıtımında kalitenin önemi ve dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Sektör derneği olarak sorumluluk alanlarımızdan biri ve en önemlisi sağlıklı pazar büyümesi için ortam oluşturmak. Su yalıtımı ve mevzuat hazırlığı gibi kendi sektörümüzle ilgili konularda çalışma yapıyoruz. En önemsediğimiz haksız rekabetin önlenmesi ve kaliteli üretimin artması. Denetimlerle standart dışı ürünlerin piyasada dolaşması önlenmeli. Su yalıtımında kalite, bina statik yapısına ve konfor şartlarına etki eden en önemli yapı taşı demek” dedi.
 
BİTÜDER’in gönüllü ürün kalite testlerini anlatan Yönetim Kurulu Üyesi ve Standart İzolasyon Firma Temsilcisi Kemal Çolakoğlu, “Kurulduğumuzdan beri sektörümüzde kaliteye yönelik çalışmalar yaptık. Son yıllarda dernek olarak yaptığımız kalite kontrol testleri hem tüketicinin korunması hem de üreticisi olduğumuz ürünün kalitesini yükseltmek açısından faydalı bir çalışma örneği oldu. Her ürün grubunun bu şekilde çalışmalar yapması inşaat sektörüne çok faydalar getireceğine inanıyorum” diye konuştu.
 
Yalıtımda yerli ürün kullanımına değinen Yönetim Kurulu Üyesi ve UKS Firma Temsilcisi Nevzat Goloğlu “BİTÜDER üyesi firmalar olarak gururla söyleyebilirim yerli üretimimiz ülkenin su yalıtım ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde. Dünyada pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Uluslararası kalite standartlarına uygun belgelendirmelerimiz var. Sağlıklı su yalıtımında kullanılan ürünler, özellikle bitümlü örgütüler için şunu söyleyebilirim; İthal ürüne ihtiyaç duymadan, güvenilir, ekonomik ürünler sanayicilerimizin portföyünde. Yerli ürün konusunda sektör profesyonellerini bilinçli olmaya davet ediyoruz” dedi.
 
Deprem ile su yalıtımı arasındaki ilişkiyi anlatan Yönetim Kurulu Üyesi ve ERYAP Firma Temsilcisi Tolga Ceylan, konuyu “Deprem gerçeği, sıklıkla kendini hatırlatıyor. Dernek olarak her fırsat ve platformda depreme karşı güvenli yapılar için sağlıklı su yalıtımının en önemli faktör olduğunu hatırlatıyoruz. İnşaat sektörü karar vericileri, kamu otoritesi, vatandaşı bilinçli olmaya davet ediyoruz” diye özetledi.
 
Türkiye’de bitümlü örtü üretimini AB ile kıyaslayan Yönetim Kurulu Üyesi ve BTM Firma Temsilcisi Orkun Ürkmez, şunları söyledi; “Bünyemizdeki firmalar, kurumsal, öncü, güvenilir, yıllardır işe gönül vermiş. Uluslararası kalite standartlarında üretim yapmaya özen gösteriyoruz. Yönetmelikle CE’ye uygun üretim ve pazarlama yapmak zorundayız. AB dahil çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Kaliteden ödün vermeden, yapı malzemelerini uluslararası platformlarda kalite algısı ile oturtmak önemli.”
 
Su Yalıtım Yönetmeliği hakkında bilgi veren BİTÜDER Genel Sekreteri Meltem Yılmaz, “Su Yalıtım Yönetmeliği’nin 2018’de yayınlanması ülkemiz ve yapı sektörü için milat. Daha önce yayınlanmamış olması eksiklikti. Detay ve malzeme seçiminde belirsizlik vardı. BİTÜDER olarak çalışmalarımızla inşaat sektöründe karar verici mekanizmalara Su Yalıtım Yönetmeliği’nin içeriği ile ilgili bilgi veriyoruz. Yeni bir yönetmelik sayılabileceği için tam anlaşılamadığını ve oturmadığını gözlemliyoruz. Tüm paydaşları yönetmeliğe uygun proje, detay ve uygulama konusunda bilinçli olmaya davet ediyoruz” dedi.
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Turnuva Ege’nin iki yakasını bir daha buluşturacak
Turnuva Ege’nin iki yakasını bir daha buluşturacak
CHP İl Başkanı Aslanoğlu’ndan 1296 muhtara mektup
CHP İl Başkanı Aslanoğlu’ndan 1296 muhtara mektup