EÜ’de “Cumhuriyetin 100. Yılında...

EÜ’de “Cumhuriyetin 100. Yılında Uluslararası Ege Tarım Kongresi”

Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında Ziraat Fakültesi ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) iş birliğinde “Cumhuriyetin 100. Yılında Uluslararası Ege Tarım Kongresi” yapıldı.

EÜ’de “Cumhuriyetin 100. Yılında Uluslararası Ege Tarım Kongresi”

Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında Ziraat Fakültesi ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) iş birliğinde “Cumhuriyetin 100. Yılında Uluslararası Ege Tarım Kongresi” yapıldı.

EÜ’de “Cumhuriyetin 100. Yılında Uluslararası Ege Tarım Kongresi”
02 Kasım 2023 - 12:26

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Feyzi Önder Konferans Salonunda gerçekleştirilen kongrenin açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin,  İKSAD Genel Sekreteri Dr. Kaldygul Adilbekova, yurt içinden ve dışından bilim insanları, araştırma kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Tarım, hayvancılık ve gıda tarih boyunca ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişiminde stratejik bir öneme sahip olmuştur. Ülkemizin verimli toprakları, büyük bir üretim potansiyelini oluşturuyor. Bizlere düşen görev ise sahip olduğumuz bu büyük potansiyelin kıymetini bilmek. Günümüzde tarımın karşı karşıya olduğu zorlukların bilincine varmalı ve bu konuda harekete geçmeliyiz. İklim değişikliği, nüfus artışı ve kuraklık gibi faktörler sağlıklı bir çevrede yaşamamızı zorlaştırıyor. Bugün sahip olduğumuz değerli kaynakların bir gün tükenebileceğini unutmamalıyız. Geleceğimizin de hesaba katılarak, bu kaynaklardan en etkili şekilde faydalanılması konusunda tüm tarım sektörü çalışanlarına ve akademisyenlere önemli görevler düşüyor. Ege Üniversitesi olarak, 68 yıllık köklü geçmişimiz, güçlü akademik kadromuz, nitelikli bilimsel çalışmalarımız, seçkin öğrenci ve mezunlarımızla; bilimi, toplumu ve ülkemizi daha ileri taşıyacağımız bir geleceğin inşası için yoğun bir çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

“Önemli sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak”

Ege Üniversitesinin ülkesine ve dünyaya karşı sorumluluklarının bilinci ile faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Ülkemizin en köklü fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültemiz, tarım sektörüne kazandırdığı nitelikli eleman ve akademik personelle bu önemli görevi yerine getiriyor. Ülkemizde 10 bölümü ile akredite olan ilk ve tek Ziraat Fakültesi olarak bizi gururlandıran Fakültemiz çalışmalarıyla ziraat alanına yüksek katkılarda bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda Üniversitelerarası Kurul tarafından, Ziraat, Orman ve Su Ürünleri fakültelerinin dekanlarından oluşan ‘Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Konseyi’ başkanlığına seçildim. Görev süremiz boyunca, yükseköğretim kurumlarımızın gelişmesi ve dünya ile rekabet güçlerinin artırılması hedefiyle atılacak adımlara katkı sunacağız. Cumhuriyetimizin Uluslararası Ege Tarım Kongremizde, ülkemizden ve dünyanın farklı üniversitelerinden katılımcıların iş birlikleri ile bilimsel çalışmaların değerlendirilerek bölgesel, ülkesel ve küresel anlamda tarım ve hayvancılık başta olmak üzere iklim değişikliğinden, kuraklığa önemli sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak. Dünyanın 20 ülkesinden katılımcılar kongre kapsamında sunum yapacaklar.  Uluslararası niteliği güçlü olan ve Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen düzenlediğimiz bu kongreye onlarca bilim insanının yüzlerce bildiri ile katılım sağlanmış olması, Ülkemiz Türkiye Yüzyılının geleceğine gurur ve umut verici bir tablo çiziyor. Cumhuriyetimizin ‘Yüzüncü Yıl’ını Türkiye Yüzyılı’na yaraşacak şekilde üniversitemizin tüm birimleriyle ortak hazırladığımız 300’ün üzerinde etkinliğin olduğu yoğun bir programla kutluyor olmaktan dolayı üniversitemiz adına gurur duyuyorum” dedi.  

“24 ülkeden yetkin bilim insanları sunum yapacak”

EÜ Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz kongreyi; tarım, gıda ve hayvancılık konularındaki gelişmelerin değerlendirileceği, yüz yüze ve çevrimiçi sunumların gerçekleştirileceği bir platformda yapıyoruz. İran, Yunanistan, Hindistan, Nijerya, Avusturya, Çin, Danimarka, Meksika, Fas, Irak, Uganda, Sırbistan, Pakistan, Romanya, Malezya, Finlandiya, İtalya, Gürcistan, Bulgaristan, Endonezya, Brezilya, Cezayir, Mısır ve Kazakistan gibi dünyanın 24 ülkesinden katkılar sağlayacak olan saygın bilim insanlarının katılımı ile üç gün süresince 7 oturumda 62’si yüz yüze olmak üzere toplam 254 bildiri sunulacak. Tarım ve Hayvancılık alanında çok geniş kapsamlı konuların ele alınacağı kongre hem teorik hem de uygulamalı tarımsal çalışmalarda son gelişmelerin değerlendirileceği akademik bir zemin sağlayacak, yeni bilimsel bilgiler literatüre eklenecektir. Araştırmacılar ve profesyoneller, bilgi birikimlerini, multidisipliner işbirliklerini, ortak sorunlar için çözüm önerilerine ilişkin deneyimlerini kongre süresince paylaşacaklardır. Bu sektörlerde faaliyet gösteren akademik, kamu, özel ve tüzel paydaşlar olarak görevimiz; mevcut durumu objektif olarak değerlendirmek, yerel ve küresel ölçeklerde tarımsal hedeflerimizi belirlemek ve yükselen bir değer olan tarımı geleceğe hazırlamaktır. Türkçe ve İngilizce olarak yapılacak özgün bilimsel çalışmaların paylaşılacağı bu nitelikli kongrenin temel hedefi tarım sektöründeki paydaşların dinamiklerini ortaya koymak, işbirliklerini geliştirmek, topraktan sofraya kadar tüm tarım gıda ve hayvancılık konularını karar vericilere destek olacak şekilde somut bilimsel parametrelerle ortaya koymaktır. Üç gün sürecek kongrenin başarılı geçmesini, ulusal ve küresel işbirlikleri için stratejik, tarihe iz bırakan sonuçlar üretmesini temenni ediyor, hiçbir etkinliğimizde bizi yalnız bırakmayarak desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörüme fakültemiz adına teşekkürlerimizi arz ediyorum” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’