Mandalinayı dalında çürütmediler
Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan’ın çağrısıyla, işçilik maliyet artışları nedeniyle ağaçtaki mandalinayı toplayamayan mandalina üreticisi nefes aldı. Bu sayede, Yarımada’nın ‘Turuncu ekmeği’ karalar bağlamadı
Yayınlanma :
13.12.2023 14:44
Güncelleme :
13.12.2023 14:44


Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, Karaburun Yarımadası’nda üreticilerin ürünleri toplamada yetersiz kaldıklarına ve bu sorunu çözecek ekonomik güçte olmadıklarına dikkat çekerek, “Dışarıdan insan getirerek burada ürün toplatmaları, maliyetler yüksek olduğu için imkansız. Ürünün piyasadaki fiyatıyla üreticinin satması halinde kazandığı para, bu masrafı karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle üreticinin ürünü dalında kalıyor” dedi.
Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş ise, mandalina toplatmadaki sorunlar üzerine çözüm seçeneği olarak Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ile birlikte ilçede imece usulünü başlattıklarını vurguladı. Yavaş, “İmece usulü, köylülerimize yardımcı olabilmek adına başlattığımız bir kampanya. Geçen yıl işçi günlük yevmiye maliyeti 250 Lira iken, bu sene 600 Lira’ya çıktı. Köylü bunu karşılayamaz hale geldi” diye konuştu.
Karaburun Salman Mahallesi Muhtarı Barış Sevinç de köylerinde mandalina hasadı döneminde olduklarını ve maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı, köylülerin ürün toplamada zorluk yaşadığını belirterek, “Mandalina İmecesi”nin kelimenin tam anlamıyla imdada yetiştiğini söyledi. Muhtar Sevinç, “Maliyetler çok yüksek olduğu için, üretici hesabı, kazancı kurtarmadığından, üreticilerimizin dalında terk etmek üzere olduğu ürünü, bugün buradaki imece gibi eski yöntemlerle insanların emeklerini birleştirmesiyle ülke ekonomisine kazandırılmış oldu” dedi.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise, bugünkü imece çağrılarına cevap veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek, şunları söyledi: “Bize katılan başta Karaburun Ziraat Odası, Karaburun Kent Konseyi, Mimas Dağcılık, Eko-Der üyeleri, kadın gönüllülerimize teşekkür ediyorum. Bugün bu bahçede 3-4 ton kadar mandalina toplandı, bu ürünler kasalarda pazarlarda ve sofralardaki yerini alacak. Ağaçların ne kadar ürünlü olduğu belli. Fakat hava koşulları ve iklim değişikliğinin doluyla birlikte ağaçlar üzerinde yarattığı etkiyi de hepimiz gördük. Bu ürünlerin toplanması gerekiyor. Bugün bir bahçedeydik. Önümüzdeki günlerde de bu imece devam edecek. Eli makas tutan, ağaçtan mandalina toplayacağına inanan herkesten yardım bekliyoruz. Haydi Karaburun! Birlikte güçlüyüz.”
Karaburun Turuncu Dayanışma Grubu, 15 Aralık 2023 Cuma, sabah 08:30’dan itibaren yine gönüllü kurum temsilcileri, bireysel imece destekçileriyle bu kez Küçükbahçe’deki bahçelerde, ‘turuncu ekmeğe’ sahip çıkmak için buluşacak. Gönüllüler, Karaburun kent merkezinden katılmak isteyenler için 08:30’da Atatürk Heykeli önünde bir araya gelip, araçlarla Küçükbahçe’ye hareket edecek. Grup üyeleri, imeceye İzmir merkezden de gönüllülerin katılımı için Küçükbahçe Mahallesi’ne (Köyü) davette bulundu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: