Mis kokulu festival sona erdi

Mis kokulu festival sona erdi

Karaburun Nergiz Festivali 6. kez yapıldı. Haluk Levent konseri ile şenlenen festival nedeniyle Türkiye’nin farklı illerinden kalabalıklar Karaburun’a geldi

Mis kokulu festival sona erdi

Karaburun Nergiz Festivali 6. kez yapıldı. Haluk Levent konseri ile şenlenen festival nedeniyle Türkiye’nin farklı illerinden kalabalıklar Karaburun’a geldi

Mis kokulu festival sona erdi
23 Ocak 2024 - 15:14

İzmir’in uluslararası marka haline gelen organizasyonu 6. Karaburun Nergis Festivali, müzik dinletileri, yöresel mutfak lezzetleri, yarışmaları, halk oyunları, eğlenceli kortejleri, Ege’nin güzel ürünleri ile iz bırakarak sona erdi. Toplumsal olaylara tavrı ve aktivist yaklaşımıyla sanatçı duyarlılığının örnek ismi Rock Şarkıcısı Haluk Levent’in Karaburun Meydanı’nı dolduran binlerce hayranına şarkılarını söylediği konser, festival tarihinin mis kokan sayfalarında güçlü bir iz bıraktı.
 
Konserin en sürpriz anı İzmir Karaburun’un tarihteki ilk kadın Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın sahneye birlikte geldiği Kösedereli 80 yaşındaki Şerife Zorlu’nun sanatçıya hediyesi el işçiliği tel kırma ay-yıldızıyla Türk Bayrağı oldu. Levent duygu dolu anlar yaşarken, “Muazzam, çok anlamlı. Teşekkür ediyorum. Kösedere Köyü’ne saygılarımı iletiyorum” dedi.
 
Karaburun tarihindeki İlk Kadın Belediye Başkanı olarak, Yarımada’nın koca yürekli insanlarının ‘merhaba’sını festival katılımcılarıyla paylaşmaktan onur duyduğunu belirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, önemli mesajlar verdi. Başkan Erdoğan, şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz güzel coğrafya, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Özel Çevre Koruma Alanı ilan edildi. Ülkemizin en fazla endemik bitki örtüsüne ve özgün hayvan varlığına sahip coğrafyalarının başında geliyor. Nergis Festivalimizdeki işte o nergis çiçeği, bu zenginliğin mücevheri. Öylesine bir özel mücevher ki bu, yaşadığımız coğrafyanın nergis soğanını, yabancı bir yerde diktiğinizde, aynı kokuyu ve aromayı taşıması mümkün olmuyor. Bildiğiniz gibi başka coğrafyalarda da nergis var. Mersin yetiştiriyor, Aydın yetiştiriyor. Ama hiçbirindeki nergis bizim nergisimiz değil.  Çarşıdan satın aldığınız nergisi, o güzel kokusuyla, Karaburun nergisi olarak alıyorsunuz. Bunun tek nedeni, kendi yerinde ve kendi toprağında olmayı seviyor. Büyüleyici kokusuna, bu topraklarda olduğunda sahip olabiliyor. Kısaca yerli olmayı, veriminde ve kokusunda kendisine ölçü görüyor.”
 
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun coğrafyasının geleceğini, kaderini uzaktan kumandayla belirlemek isteyenlere, bu toprakların insanlarının mesafeli olduğunun altını çizerek, “Bu toprakların insanları deli rüzgarıyla un ufak eder. İşte Yarımada’nın has kızı olarak ben İlkay Girgin Erdoğan, sokakları, koyları, tepeleri, haneleri tek tek bilen evladınız, kardeşiniz, ablanız olarak, fedakar belediye ekibimizle birlikte, bu topraklara emin olun kara çaldırmayacağız” dedi.
 
“İthal soğanlara, dışarıdan monte hibrit tohumlara bu toprakları yedirmeyeceğiz. Kökü dışarıda, yüzünüze gülen ambalajıyla, toprağımızı ve birliğimizi zehirleyecek kimyasal, toksik karakterlere geçit vermeyeceğiz. Bu böyle biline! Çünkü bu kentin tarihi de direniş kültürü de, plakası da bellidir! Burası Karaburun arkadaşlar, bunu bilin. Amacımız sahip olduğumuz doğal yaşamı, kendi kimliğimizi kaybetmeden sürdürülebilir kılmaktır. Adamın iyisi iş başında belli olur!”
 
Dedikodulara değinmek zorunda kaldığına dikkat çeken Başkan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bölgemiz Özel Çevre Koruma Alanı, planlar ha çıktı ha çıkacak. Belki hepiniz duyumlarla, algılarla biliyorsunuz. Karaburun’un büyük bölümünün planları yürürlüğe girdi. Sadece merkez planlar girmedi. Zamanında özel yapılan belli bölgelerin planları girmedi. Bunlarda incelemeler sürüyor. Birçoğumuzun arazileri doğal yapısı korunacak alan ilan edildi. Belediye olarak itiraz ettik, halkımız itiraz etti. Amacımız tarım arazilerimizi yağmalatmak değil. SİT’ten daha vahim olan doğal yapısı korunacak alandan, yarın belki el konulacak olan alana sahip çıkmak. İtirazlarımız Çevre Şehircilik Bakanlığımızca değerlendirildi, yerinde de görüldü. Bakan Yardımcımız buraya geldi, ziyaret ettim. İtirazlar konusunda çalışmalar yapılırken, vatandaşlarımızın açtığı davada, yargımız planı iptal etti. Ne şanslıyız ki zamanında yapılan incelemeler nedeniyle, bizim yeni plan yapmamıza gerek kalmadı. Bakanlık hazırladı ve Bakan’ın önünde onayda. Ben inanıyorum ki algı yaratmaya çalışarak, sizin zihnini bulandıranlar, bu konuların birçoğunu bilmiyor. Zaten çıkacak, kimsenin çıkarmasına gerek yok. Devletin görevi, geç kalınmış bir şey yok. Bu gerçekleri bilseniz, (İyi ki biz Özel Çevre Koruma Alanı İlan edilmişiz) dersiniz. Yoksa bu eylemler nedeniyle, çevreci gruplarla ve sivil inisiyatif gruplarıyla yaptığımız eylemlerde taş ocaklarından, GES’lerden ve RES’lerden korumaya çalıştığımız yaşam alanlarımızı hiç koruyamazdık. Bugün yapılmak istenen önümüzdeki günlerde yerel seçimlere dönük yaratılmaya çalışılan algı, popülist siyasetin sonucudur dostlarım. Bunun en büyük örneği de (Biz gelirsek çıkarılacak) diyenlere yanıt olsun diye söylüyorum. Geçen hafta 1/1000’lik planların, plan notlarının revizyonu geldi. O nedenle bu kimsenin elinde değil! Bu bizim dışımızda Bakanlık ile birlikte yürütülüyor ve az kaldı.”
 
“Mordoğan arıtmasına ek arıtma tesisleri yapılıyor”
Kimi platformlarda arıtmalardan söz edildiğini anlatan Erdoğan, “Mordoğan kısmında çalışmalar daha önce başladığı için büyük bir arıtma tesisimiz yapıldı, fakat Karaburun merkezdeki Mimoza, Merkez Mahallemiz ve İskele Mahallemiz, Kuyucak tarafında belli eksiklikler vardı. Bir kısmı bağlı bir kısmı bağlı değil. Geçen Cuma itibarıyla da süreç bitti, oralara da Genel Arıtmayı beklemeden ek arıtma tesisleri yapılıyor. Lütfen hiçbiriniz bu şekilde bir algıya göz yummayın. Biz bölge için her zaman varız, vardık ve var olacağız. Bulanık suda avlanmak isteyenler boşa çalışıyor”
 
“Mordoğan Ayı Balığı Koyu kaçak iskelesinde sorumluluk kaymakamlıkta”
Sosyal medyada kimliği belirsiz hesaplar üzerinden ‘klavye kahramanlığıyla’ yanlış bilgi yayıldığını iddia eden Başkan Erdoğan, Mordoğan Ayıbalığı Koyundaki, kaçak iskele yaparak Akdeniz Foklarının yaşam alanlarını tehdit eden işletmenin, kaçak yapısının yıkımıyla ve yıkım yetkisi ile ilgili sürece de, Karaburun Belediyesi tarafından 21.07.2023 ve 20.09.2023 tarihli Karaburun Kaymakamlığı Milli Emlak Müdürlüğü’ne ve Karaburun Kaymakamlığı’na yazılan resmi yazıları işaret ederek değindi.
 
“Görevini yapması gerekenler siyaset meydanlarını dolaşıyor”
Başkan Erdoğan, Belediye cephesinden şu görüşleri dile getirdi: “Sosyal medya hesapları üzerinden yanlış-doğru yazıldığı bilinmeden gündemler oluşturuluyor. Mordoğan Mahallesi’nde bizim yıkmadığımız söylenen kaçak iskeleye dair bütün belgeler burada. Onu yıkmayan biz değiliz. Biz görevimizin başındayız. Bu belgeler, bizim yazdığımız belgeler ve istediğimiz tarihler. Yazıda da belirtildiği üzere tarih verildiğinde biz gereğini yapmaya her zaman irade sahibiyiz ve yapacağız. Ama bugün görevini yapması gerekenler siyaset meydanlarını dolaşıyor ve işini de yapmıyor. Ben herkese öneriyorum, biz buradayız, onun sorumlusu kati suretle bizler olamayız.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
“İhtiyaç kredilerinin yerini kredi kartları aldı”
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’
‘Yazmaktan ve çizmekten asla vazgeçmeyin’