Otomobil satışlarında tüm zamanların rekoru

Otomobil satışlarında tüm zamanların rekoru

2023 yılı sona ererken otomotiv sektöründe tüm problemlere rağmen tarihi rekorlar gelmeye başladı. 1 milyon 200 bin satış rakamı ile tüm zamanların rekorunu kıran otomobil piyasası, 2024 yılında ise yüzde 40 daralma bekliyor. Ermat Otomotiv Satış Direktörü Orhan Ekinci, bütün krizlere rağmen otomobil pazarında tüm zamanların satış rekorları kırıldığını açıkladı

Otomobil satışlarında tüm zamanların rekoru

2023 yılı sona ererken otomotiv sektöründe tüm problemlere rağmen tarihi rekorlar gelmeye başladı. 1 milyon 200 bin satış rakamı ile tüm zamanların rekorunu kıran otomobil piyasası, 2024 yılında ise yüzde 40 daralma bekliyor. Ermat Otomotiv Satış Direktörü Orhan Ekinci, bütün krizlere rağmen otomobil pazarında tüm zamanların satış rekorları kırıldığını açıkladı

Otomobil satışlarında tüm zamanların rekoru
18 Aralık 2023 - 10:51

Otomotiv sektörüyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Orhan Ekinci, Otomobil sektörünün Covid 19, Çip krizi, tedarik ve stok sorunu gibi pek çok nedenden dolayı uzun süredir inişli çıkışlı bir yol izlemesine karşın 2023 yılında tüm zamanların satış rekorlarının kırıldığını açıkladı.
 
Sektöre ve çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Orhan Ekinci, “2023’de bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye tarihinin en yüksek satış rakamlarına ulaşıldı. Tarihimiz boyunca bu rakamı görmedik. Ocak-Kasım 2023 tarihleri itibariyle 1 milyon 73 bin sıfır araç satıldı. Aralık 2023 sonu itibariyle araç satışının 1 milyon 200 bini geçmesi bekleniyor. Böyle bir rakamı Türkiye’de ilk kez gördük. Şimdiye kadar Türkiye’de en iyi durumda en yüksek satış adedimiz 960 bini buldu. Oysa bu yıl rekorlar kırıldı. 22 yıldır otomotiv sektöründeyim. Bu satış rakamına ulaşan daha önce böyle bir rekor görmedim.
Ancak bu süreçte zaman zaman fiyat kontrolünün kaybolduğu bir tablo da yaşadık. Bunda otomobilin bir yatırım aracı haline gelmesi önemli etken oldu. Diğer taraftan 1,5- 2 yıldan bu yana ertelenen talebinde bu döneme denk gelmesi fiyat artışlarında etken oldu” dedi.
 
2024’te yüzde 40 daralma bekleniyor
Otomobil piyasasında 2024 beklentilerini paylaşan Orhan Ekinci, “Finans kaynağının darlığı ve kredi faizlerinin yüksek olmasından kaynaklı arz ve talebin azalacağı öngörüleri var.  Dolayısıyla 2023 yılı için 1 milyon 200 bin olması beklenen rakamın 2024’te şok bir düşüşle 700 binlere kadar ineceği öngörülüyor. Bu rakamlar bize pazarda gelecek yıl büyük bir daralma yaşanacağını gösteriyor. 2024 yılında pazarda yüzde 40 daralma bekleniyor” açıklamasını yaptı.
 
Kişi başına düşen araç sayısında Avrupa’nın çok gerisindeyiz
Artan nüfusla birlikte araç talebinin de arttığını kaydeden Satış Direktörü Orhan Ekinci, şu görüşlere yer verdi: “Avrupa’da bin kişiye düşen otomobil sayısı 400-500 iken, ülkemizde bin kişiye düşen araç sayısı daha 70-80’lerde. Gidilecek yol çok. Türkiye’de araç pazarı büyük potansiyel barındırıyor. Ülke olarak değil 1 milyon 200 bin, 2 milyonu bulabiliriz. Otomobil pazarımızın potansiyeli çok yüksek ama ekonomik dengelerde zorluklar var. Kişi başına düşen araç sayısında Avrupa’nın gerisindeyiz. İzmir’de satılan toplam araç sayısı 2022’de Türkiye pazarının yüzde 5.67’sine denk geliyordu. Bu yıl rakamlar yaklaşık yüzde 7’lere yükseldi. Türkiye’de satılan her aracın yaklaşık yüzde 7’si İzmir’de satılıyor. Bu rakamın yüksek olması İzmir’in fazla göç almasıyla da bağlantısı var. Türkiye araç pazarı potansiyeline ulaşmadı. Rakamlara baktığımızda Avrupa’da kişi başına düşen otomobil sayısı 5’te birine geliyor. Türkiye’de kişi başına düzen otomobil sayısı 170’lerde. Avrupa’da ise 600’lerde. Alınması gereken yol çok. Türkiye büyük potansiyele sahip. Halkımızın otomobile erişimi için bazı destekler gerekiyor. Özel teşvik ve matrah düzenlemesi gerekiyor. Türkiye’de otomobil vergileri çok yüksek. Devletin en büyük gelir kaynakları otomotiv sektöründen. Bu alanda yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğu bir gerçek.”
 
Dacia Duster Türkiye’de üretilecek
Türkiye’de çok yakın zamanda Reno’nun en üst düzey yöneticileri tarafından bir toplantı yapıldığını anlatan Ekinci, “2027’ye kadar Reno ve Dacia’nın yol haritası çizildi. 2024’de Dacia’nın amiral gemisi Duster modeli Haziran’dan sonra Türkiye’de üretilecek. Bu konuyla ilgili 400 milyon Euro ilave yatırım yapılacak. Marka artık Dacia markasından çıkıp Reno Duster olarak marka ismi değişecek” dedi.
 
Ekinci, elektrikli araç ve ikinci el pazarlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi; “Türkiye’de satılan elektrikli araçlara İzmir’de büyük ilgisi var. İzmirlinin ekonomik yapısı, hayata bakışı, sosyo ekonomik kültürel yapısından kaynaklı yenilikler İzmir’de büyük ilgi görüyor. Dolayısıyla tüm markalarda elektrikli aracın en fazla satıldığı illerin başında İzmir var. 2024-2030 arasında fosil yakıtın bitirilmesi kararı var. Reno ilk elektrikli araç üreten firma oldu. Benzinli, mazotlu otomobiller olmayacak. Elektrikli araçlara yoğun ilgi var. Önümüzdeki yıl Türkiye’de satılacak araçların yüzde 10’unun elektrikli araç olması bekleniyor. Türkiye’de ağustos ayında 3 milyon 500 bin adet noter kanalıyla ikinci el otomobil satışı olmuş. Bu çok ciddi bir rakam. Satışın yüzde 65’i 15 yaş ve üstü araç. Bunun ekonomik gelişmeler ve gelir dağılımı ile yakından ilgisi var. Türkiye’de otomobil pazarının ancak yüzde 20-30’u yeni. Ağırlık yüksek yaş grubu araçlarda. Türkiye’de elektrikli araç başına düşen şarj istasyonu sayısı Avrupa’da 13, Türkiye’de ise 2. Avrupa’da satılan elektrikli araç sayısı Türkiye’nin 13 katı kadar. Türkiye’de 3.700 şarj istasyonu var, bu sayı yeterli. Birkaç marka hızla şarj istasyonu kurmak için çalışmalar yapıyor. Şu an otomobil almak için doğru zaman. Otomobil fiyatları çok ciddi artacak. Son 3 ayda stoklar boşaldı. 2024’te sıfırdan başlayalım denildi. Ocak ayında eldeki bu stoklar bitecek. 2024’te otomobil fiyatları yüzde 10 ile 15 artacak. Otomobil almanın tam zamanı. Otomotiv sektörü olarak 6 ay 6 km kararının uzatılmasını olumlu buluyoruz. Sanal fiyat artışı ve spekülasyonlar oluyordu.  Bizden otomobil alanlar daha yüksek fiyata satıyordu. Sanal fiyat artışları bizi de rahatsız ediyordu. Bu nedenle de bu karardan ve bunun uzatılmasından memnuniyet duyduk. Otomotiv sektöründe yaşanan karmaşa ve fiyat istikrarsızlığına karşı hükümetin bazı kararlar alması, sınırlamalar getirmesi sektöre istikrar getirdi.”
 
Ermat’ın faaliyetlerinden de bahseden Orhan Ekinci, İzmir’de 9 farklı plazada faaliyet yürüttüklerini kaydederek, “3 farklı lokasyonda Renault, Dacia, Cherry, BYD ve Mitsubishi İzmir bayiliklerimiz var. Çiğli, Bornova, Gaziemir merkezlerimiz, Balçova ve Tire gibi satış noktalarımız var. İzmir merkezli firmayız. Türkiye’de en çok Dacia satan firmayız. Türkiye’deki Pazar yapısı ve nüfusa bağlı olarak Reno markası satışında ise ilk 5’te yer alıyoruz. BYD yeni bir oyuncu, Kasım ayında ilk satışı başladı. Yoğun ilgi var. 2. el otomobil alımı da yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük yedek parça toptan satışı yapan markalarından biriyiz. Yedek parça ithalat ve ihracatımız var. Ermat sigorta yatırımımız var.”
 
Ermat Otomotiv Satış Müdürleri Ece Toprakdeviren, Yiğit Coşkun, Esin Buzkanlı, Serkan Örak ve Tuğba Karaduman da kendi alanlarıyla ilgili bilgiler verdi. Ermat ikinci el sorumlusu Tuğba Karaduman ise ikinci el piyasasına yönelik görüşlerini dile getirirken, şu anda ikinci el piyasasında önemli hareketlilik düşüşler yaşandığını açıkladı İkinci elde önemli hareketlilik olduğunu dile getirdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İZSU’dan Bergama’nın 5 mahallesine altyapı yatırımı
İZSU’dan Bergama’nın 5 mahallesine altyapı yatırımı
Bayraklı’da karavan işgaline zabıta engeli
Bayraklı’da karavan işgaline zabıta engeli