“Türkiye kişi başı milli gelirde 10 bin dolar da tıkandı”
Ege Üniversitesi’nde konuşan Sabri Ünlütürk, “Türkiye bilinen iş yapma teknikleriyle on bin dolar gibi bir kişi başı milli gelir rakamını yakaladı fakat burada tıkanmış vaziyette. Katma değeri yüksek ürün ihracatına başlayamazsak bunu aşamayız. Bu sebeple eğitim ve özgür düşünce çok önemli” dedi.
Yayınlanma :
28.04.2016 13:34
Güncelleme :
28.04.2016 13:34


Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 14 oturum ve 2 panelin yapılacağı “Beşeri Sermaye, Girişimcilik ve Yenilik” temalı kongre Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk’ün verdiği açılış dersi ile başladı.
TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ ÖNEMİNİ YİTİRİYOR
Yetişmiş insan kaynağının ve özgür düşüncenin önemine vurgu yapan Ünlütürk, “İnovasyonun ana fikri özgür düşüncedir. Teknoloji geliştikçe fırsat eşitsizliği kavramı önemini yitirmeye başladı. Eskiden ansiklopediye sahip değilsen bilgiye erişemezdin. O ansiklopedi de tek kaynaktı ve güncelliği tartışmalıydı. Ama şimdi herkes istediği zaman, istediği yerden arzu ettiği bilgi ve verilere ulaşma şansına sahip. Üstelik girişimciliği destekleyen pek çok proje de mevcut” diye konuştu.
Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi ve endüstrinin 4.0 devrimini yakalaması gerektiğini ifade eden Ünlütürk, Türkiye’nin son dört, beş yıldır milli geliri arttıracak bir şey yapamadığını ifade etti. Ünlütürk, “Türkiye bilinen iş yapma teknikleriyle on bin dolar gibi bir kişi başı milli gelir rakamını yakaladı fakat burada tıkanmış vaziyette. Katma değeri yüksek ürün ihracatına başlayamazsak bunu aşamayız. Bu sebeple eğitim ve özgür düşünce çok önemli” dedi.
ENDEKSLERDE KARNEMİZ İYİ DEĞİL
Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin veriler paylaşan Ünlütürk, “2014-2015’de küresel rekabetçilik endeksinde ülkemiz bir önceki yıla göre altı basamak gerileyerek 140 ülke içinde 51. sıraya düştü. Küresel inovasyon endeksinde de 140 ülkede 58. sıradayız ki burada da karnemiz iyi değil. Yüzümüzü güldüren tek veri küresel girişimcilik endeksinden. Burada 132 ülke arasında 28. sıradayız, bu tablo umut verici” dedi.
Ünlütürk, “Artık sanayi 4.0’ı konuşuyoruz. Nesnelerin interneti ve büyük veri gibi kavramlar hızla hayatımıza girecek ve bu bir devrim olacak. Fakat eğitim politikamız araştırmacı bir nesil yetiştirmeye uygun değil. Kamu politikalarımız da üretim odaklı değil. Daha önce fen fakültelerinden mezun olan kimyacı ya da fizikçiler bugün öğretmenlik yapıyor. Sanayi bu insanlardan faydalanamıyor” diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk’e konuşmasının ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayten Ayşen Kaya tarafından Ege Orman Vakfı’nın “Doğa Dostu Sertifikası” verildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: