CHP’nin Bornova Kongresi’nde ağır rekabet

CHP’nin Bornova Kongresi’nde ağır rekabet

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de 13. İlçe kongresini bugün Bornova’da yapıyor. Mevcut Başkan Ertürk Çapın ile İlçe Gençlik Kolları eski Başkanı Volkan Koçanalı’nın yarıştığı kongre, rakip grupların tartışma arenasına döndü

CHP’nin Bornova Kongresi’nde ağır rekabet

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de 13. İlçe kongresini bugün Bornova’da yapıyor. Mevcut Başkan Ertürk Çapın ile İlçe Gençlik Kolları eski Başkanı Volkan Koçanalı’nın yarıştığı kongre, rakip grupların tartışma arenasına döndü

CHP’nin Bornova Kongresi’nde ağır rekabet
15 Ağustos 2023 - 20:09

CHP Bornova İlçe Kongresi, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, eski milletvekili Kamil Okyay Sındır ve Bornova Belediyesi eski Başkanı Olgun Atila’nın desteklediği Başkan Ertürk Çapın ile Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un desteklediği İlçe Gençlik Kolları eski başkanı Volkan Koçanalı’nın adaylığına sahne oluyor.
 
Kongreye CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, ilçe başkanları, eski milletvekilleri, Çiğli ve Kemalpaşa Belediye Başkanları, delegeler, partililer katıldı. Kongrenin Divan Başkanlığı’nı Kamil Okyay Sındır yaptı. Kongrenin ilk konuşmasını yapan İzmir eski milletvekili Atilla Sertel, partinin delege seçimlerinde çok yıpratıldığını belirterek, yeni tüzük çalışmasıyla bunun önüne geçeceklerini açıkladı.
 
İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da partinin geleceğine delegelerin karar verdiğini belirterek, delegelerden kongrelerde kürsüyü daha çok kullanmalarını istedi.
 
Koçanalı taraftarlarından davul şov
Adaylardan Volkan Koçanalı, kongre bittikten sonra davul ve taraftarlarının sloganları eşliğinde salona girdi. Girişiyle kongreyi kesintiye uğratan Koçanalı, tüm salonu dolaşıp tek tek tokalaştı. Koçanalı’dan 20 dakika sonra, ona destek veren Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da aynı şekilde salona girdi. İduğ’un girişinde de davul şov ve taraftar tezahüratları vardı.
 
Eski vekiller ve başkanlar arasında sert tartışma
Sert tartışmaların yaşandığı ilçede Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ve önceki dönem İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir Milletvekili Mahir Polat arasında tartışma yaşandı. 

Bornova Belediye eski Başkanı Olgun Atillla’nın Bornova Belediye eski Başkanı Kamil Okyay Sındır’ın hakkını yediğini ifade eden Sertel, “Bu kongre önemli bir kongre. Bu kongrede bir karar vereceksiniz, o karara partinin geleceğini ve Bornova’nın geleceği açasından çok önemli. Ben çok açık ve net siyaset yaptım, bugüne kadar hiçbir kongrede taraf olmadım. Milletvekilliği yaptığım sürece de taraf olmadım. Ama bazı konularda size düşüncelerimiz aktarmak istiyorum. Kamil Okyay Sındır benim canım kadar sevdiğim ve TBMM’de 8 yıl birlikte görev yaptığım kıymetli bir arkadaşım, dostum, kardeşim. Birbirimizi kırmamaya, üzmemeye özen gösterdik. 2009 yılıydı, ben de o zaman Bornova belediye başkan aday adayı oldum. Kamil kardeşim genel merkez tarafından aday gösterildi ve 5 yıl boyunca başkanlık belediye başkanlığı yaptı. Sonunda ön seçim olmadığı için çok sevdiğim kardeşim Olgun Atilla’yı getirmek için dönemin belediye başkanı Sındır’ın hakkını hukukunu ve belediye başkanlığını çiğnedi. Sındır 2014 yılında aday olamadı. Ama 2015 yılında yapılan ön seçimde Bornova’nın en fazla üyenin oyunu alarak milletvekili oldu. Ön seçim olsaydı o gün üye Sındır’ belediye başkanı seçecekti. Kamil Okyay Sındır’ın hakkını yediler. Sonra o dönemde belediye başkanımız Mustafa İduğ da onun belediye meclis üyesiydi. Sonra Kamil Okyay Sındır milletvekili oldu, Mahir kardeşim de milletvekili oldu geldi mecliste. Olgun Atila’da benim çok sevdiğim kardeşim. Bornova için var gücüyle çalışan bir belediye başkanıydı. Sonra Olgun Atila indirildi, Mustafa İduğ başkan seçildi. Mustafa İduğ’un başkan seçilmesinde benim hiçbir katkım olmadığını herkes bilir. Ben o gün de ön seçim istiyorum demiştim. Fakat sevgili Olgun Atila adaylıktan edildi ve Sevgili Başkanım Mustafa İduğ başkan oldu” dedi.

Sözlerine devam eden Sertel, kongrede Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’a karşı bir yapı oluşturulduğunu ifade ederek, “Şimdi görüyorum ki hepsi birlikte Mustafa İduğ’un başkanlığına karşı yapı içinde toplanmış. Ben bunu doğru bulmuyorum. Kongrelerde ilçe başkanı, il delegeleri seçilir ancak yarının belediye başkanlığına yönelik asla karar alınamaz. Bırakın üye seçsin! Belediye başkanımız için ‘elinden tuttum, başkanlığa taşıdım, gerektiğinde al aşağı etmeyi biliriz’ dedi. Bu söylem çok kötü. Demokrasilerde böyle bir söylem olmaz. Bugüne kadar kimseye tepeden bakmadım. Yürekten kimseyi incitmem. Söyleme kadar eylem de kötüdür. Bizim Belediye başkanımız demek ki 2-3 kişi bir araya geliyor, onu başkan yapıyor. Kabul etmiyorum. Tüzük değişsin! Buraya İstanbul'dan milletvekili getiriyorlar. Burada o kadar çok milletvekili olacak arkadaşımız vardı ki. Siz burası oy deposu diye İzmir'in sokaklarını bilmeyen insanları getirip milletvekili yapmaya hakkınız yok. Koyarsınız sandığı ondan sonra çıkarsınız. Niye Türkiye'de oyumuz 7 puan artarken İzmir'de 2 puan düştük? İthal adaylarla birlikte yukarıdan aşağıya milletvekili atamalarından. Bir çok kişinin hevesi kırıldı. Bizde ağalık olmaz. Bizde yoldaşlık olur. Yoldaşlık kültürü içinde çok önem veriyorum. Ben delegenin vicdanına güveniyorum. Birileri tutmuş bana telefon ediyor 'ben CV topluyormuşum, insan işe koyacakmışım... Yüzlerce insanı işe aldırdım daire başkanı olduğumda ancak hiçbirini delege için ilçe başkanlığı için değil. Ben hayatımın hiçbir döneminde çıkar karşılığı birine iyilik yapmadım.  Bu partiyi birlikte kurtaracağız. Gidip ben belediye başkanı olmak istiyorum, milletvekili olmak istiyorum diye Ankara'da genel başkan kapılarında değil üyenin önünde bekleyelim. Bunun kararını çıkaracağız. Bu partinin genel başkanını gerekirse tüm üyelerin katılımı ile seçeceğiz. Ben ilk kez taraf oldum Bornova'da Ertürk Çapın benim kardeşim. Babasını minnet ile anıyorum. Bu partiye ne kadar emek veren insan varsa rahmetle anıyorum. Ancak benim 1 tek oyum var. O da Volkan Koçanalı'yadır ve onun listesinedir. Takdir sizindir” diye konuştu.
 
‘Kimse benim elimden tutup başkan yapamaz’
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ İzmir Milletvekili Mahir Polat'ı hedef alırken, “60 yaşındayım. Kimse benim elimden tutup belediye başkanı yapamaz.  Herkesin bir duruşu karakteri var. Çocuk değiliz. Ben genel başkanıma gittin beni kim belediye başkanı yaptı söyleyin dedim. Mahir Polat mı yaptı siz mi yaptınız söyleyin dedim. Cevabı genel başkanımdır. Ben tombaladan çıkmadım. 42 yıldır ticaret yapıyorum. Bornova’da çalıştım. Benim parti terbiyem sosyal medyadan partimi tartışmak değildir. Ben partime kendime olan saygımdan dolayı ona cevap vermedim. Kırılacak dal kalmadı, gücü olan varsa ağacı kökünden söksün. Bornova'da milletvekillerimiz aldığı oy 39, genel başkanımızın aldığı oy 58. Önümüzdeki 2 yıl içinde Türkiye tarihi 2 seçim yaşayacak. Bu seçimlerin sorumluluğu çok yüksek. Biz 2024 Mart ayında yerel seçimleri yaşayacağız. 11 büyükşehir'i 15'e taşıyacağız. Bir seçim de 2025'de olacak. Belediye başkanlığı kolay bir iş değil. Bornova'nın en büyük şansı bu kalitedeki belediye başkalarıdır. Türkiye çok önemli bir dönemden geçiyor. Belediyelerin çalışanlarına, çalışma arkadaşlarına para ödeyemediği dönemdeyiz. Bornova belediyesi 600 milyon TL yatırım yaparak kimseye borcu olmayan kasasında 200 milyon TL para ile yönetiliyor” dedi.

Eleştirilere cevap veren CHP İzmir Milletvekili ve YDK Üyesi Mahir Polat, “Parti kültüründe değerli belediye çalışanları partinin YDK üyelerini yuhalayıp gitmek yakışmaz. Başkanım yok. Çok bağıran güçlüyse ben daha çok bağırım. Ben öyle bir kültürden geliyorum ki söylediğimi yaparım, yaptığımı söylerim. Ben örgütünün arkasından konuşmam örgütüne verdiğim sözlerin arkasında dururum. Çıkıp ön seçim yoksa ben yokum diyeceğim sonra gelip adayım diyeceğim. Aday olmak istersem partim neye hükmederse ona aday olurum. Seçimi benim üzerimden manipüle etmek çok şık değil. Benim 2019 seçimlerinde nerede durduğumu tarih yargılayacak. O gecenin en yakın şahidi Kamil Okyay Sındır’dır. Değerli başkan aday olduktan sonra Bornova Meydanı’nda söyledikleridir. İki tane Bornova’da yetişmiş pırıl pırıl arkadaşımız var.  Onlara başarılar diliyorum.  Çok bağırınca bir şey olduğunu sanan arkadaşlar var. Sevgili başkanlar birazdna çıkıp konuşmanızı yapacaksınız. Umarım Bornova’da da kadının, gencin temsil edildiği listeleriniz olur. Manipüle edilmemiş kongre olmasını temenni ederim. Dün geceden beri yaşadıklarımız bunun böyle olmadığını gösteriyor. Partimiz bir seçim yaşadı, o seçimi görmeden yarınlara bakmamız doğru değil’’ diye konuştu.

Tartışmalara katılan Olgun Atilla ise ön seçim çağrısında bulunarak şunları söyledi; “Burası bizim ailemiz. Burası bizim evimiz. Bornova bizim evimiz. Bornova hepimizin. Bu ayrımları yapmamak lazım. Biz hepimiz kardeşiz. Örgüt çatısı altında farklı düşünceye yer vermek mümkün değildir. Seçimlerden 3 ay önce ve 3 ay sonra belediyeye eleman almadık. Hepimizin işe ihtiyacı var. Biz devletin imkanını kendi imkanımız gibi kullanamayız. Bu örgütümüzün gücü, biz hep ona göre çalıştık. Atila Sertel abimiz ifade etti. Kimse örgütün ve en önemlisi halkın iradesinin önüne geçmemeli. Önümüzdeki dönem adaylık süreci olur, partimiz beni aday yaparsa, hodri meydan, ben aday olursam ön seçim istiyorum. Ben sakin bir insanım. Ben aday olmadım ama hiç düşmedim. Partimin tüm çalışmalarına katıldım. Benim meselem sadece partim değil, ülkem, çocuklarım ve torunlarım. Onlar için bu ülkeyi daha iyi noktaya götüreceğim. Biz buralar çok geldik gittik. Kongre salonuna davul zurna ile gelinmez. Burada hepimiz kardeşiz. Ertürk Çapın, Volkan Koçanalı güzel bir yarış yapacaklar. Kazanan CHP olarak. Ben aday olduğumda 2019'da 7 bin 500 sokak varsa hepsine tek tek gittim. Genel merkez kapılarında gezmeyi doğru bulmuyorum. Her zaman örgütümün emrindeyim."
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi
Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi