Kemalpaşa’da Kadınlara Destek Olan Örnek...

Kemalpaşa’da Kadınlara Destek Olan Örnek Merkez

Özel Haber - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile kadınlara yönelik yapılan çalışmalar ve kadına yönelik şiddet ülke gündeminin en önemli maddesi oldu. Bu konuda yıllardır yaptığı başarılı çalışmalar ile Kemalpaşa Kadın Danışma Merkezi dikkat çekiyor.

Kemalpaşa’da Kadınlara Destek Olan Örnek Merkez

Özel Haber - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile kadınlara yönelik yapılan çalışmalar ve kadına yönelik şiddet ülke gündeminin en önemli maddesi oldu. Bu konuda yıllardır yaptığı başarılı çalışmalar ile Kemalpaşa Kadın Danışma Merkezi dikkat çekiyor.

Kemalpaşa’da Kadınlara Destek Olan Örnek Merkez
08 Mart 2021 - 01:08

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı tarafından ilk belediye başkanlığı döneminde 2009’da kurulan merkez örnek çalışmalar yapıyor. Merkezin çalışmalarını sizin için derledik. Çalışmaları ana başlıkları ile şöyle özetleyebiliriz:
Kemalpaşa Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, kadınlarımızın bilgilendirilmelerini, bilinçlendirilmelerini, güçlendirilmelerini ve korunmalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu doğrultuda merkeze başvuran tüm kadınlara psikolojik ve hukuki destek ile sosyal hizmetler alanında ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Merkezimizde bir sosyolog, bir psikolog, bir avukat ve bir çocuk gelişim uzmanı tam zamanlı olarak çalışıyor.
 
Kadın Danışma Merkezinin Verdiği Hizmetler
 
Sosyal Destek; Merkezde Sosyal Hizmetler Desteği ile başvuran kadınlara danışmanlık, destek ve yönlendirme hizmeti ücretsiz olarak veriliyor. İş bulmak için başvuran kadınlara Belediye Sosyal İletişim Birimine, Eşya ve giyecek ihtiyacıyla gelen kadınlar Belediye Sosyal Marketine ve Mesleki kurslara katılmak isteyen kadınlar ise Gençlik Merkezi ve Halk Eğitim kurslarına yönlendirilerek, yönlendirilen birimlerle ortak çalışılarak desteklenmektedir.
Kadınların bilgilendirilmeleri, bilinçlendirilmeleri, güçlendirilmeleri, sosyal hayata katılımının sağlanması ve farkındalıklarının arttırılmasını desteklemek amacı ile gerek kendi bünyesinde ve Kemalpaşa Belediyesi’nin diğer birimleri ile gerek ise birçok resmi kurumlar (Halk Eğitim Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Birimi, Emniyet Müdürlüğü, üniversiteler, dernekler, vb ) ile ortak yürütülen proje, eğitim ve seminer çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan tüm etkinliklere kadınlar ücretsiz olarak katılabiliyor.
Psikolojik Destek;  Merkezde gönüllü olarak başvuran kadınlara ücretsiz olarak verilen psikolojik danışma hizmeti ile kadınlara yaşadıkları sorunlarla başa çıkmaları ve yeni yaşam seçenekleri geliştirebilmeleri konusunda destek olunuyor. Kadın Danışma Merkezimize başvuran kadınların üçte biri çocukları için başvurmaktadır. Çocuklara yönelik oyun terapisi kullanılarak danışmanlık verilmektedir. Ayrıca çiftlere yönelik evlilik danışmanlığı da verilmektedir.
Sosyal Yardım: Sosyal yardımlar Kemalpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen gıda yardımını kapsamaktadır. Bu gıda yardımı muhtaç insanların başvuruları üzerine sosyal inceleme yapılıp, yapılan incelemelerin raporlarına göre uygulanmaktadır.
Aile Danışmanlığı desteği; Merkezde aile içinde sıkıntıları, problemleri ve iletişim sıkıntıları çeken ailelerin başvurmasıyla verilen destektir. Aile danışmanlığı; Aile danışmanlığı, toplumun temel yapı taşı olan ailenin daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu olabilmesini sağlamak, aileyi oluşturan bireylerin problemlerini ana kaynağına inerek, bilimsel, kültürel ve psikolojik yönlerini araştırmak, bu problemleri ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir alandır. Ailenin yaşadığı sorunların çözümünün yanı sıra aile bireylerinin birbirlerini daha iyi anlamalarını, belirgin ve esnek sınırlar çizebilmelerini sağlamayı kolaylaştıracak yeni beceriler kazandırmaktır. Aile üyelerinden herhangi birinin yaşadığı sorunun etkisi tüm aileyi kapsar ve çözüm sürecinde ailenin tümü belirleyici bir rol taşır. Bu sebeple aile içinde oluşan herhangi bir sorunda, ücretsiz destek alabilecekleri aile danışmanlığına başvurarak aileyle iletişime geçerek çözüm odaklı çalışılmaktadır.
Hukuki Destek; Merkeze hukuki destek talebi ile başvuran kadınlara “boşanma, nafaka, velayet, koruma emri, mal paylaşımı, miras” vb. konularda danışmanlık hizmeti verilir. Danışan kadınların talebi üzerine gerekli durumlarda danışan kadınlara Baro’dan ücretsiz avukat temin edilir. Bununla birlikte merkez de kadınların yasal hakları konularında bilinçlendirilmelerine yönelik hizmetler de veriliyor.
Oyun Odası; Belediyenin sosyal faaliyet ve kurslarından faydalanan kadınların çocukları ile merkeze görüşmeye gelen kadınların çocuklarına kurs ve görüşme saatleri esnasında ücretsiz hizmet verir. Çocuk gelişim uzmanı, tam zamanlı olarak merkezde bulunmakla birlikte; kadınların sosyal faaliyet ve görüşmelerini rahatlıkla gerçekleştirmelerini sağlar.
Şiddetle Mücadele:  Şiddetle mücadele konusunda Türkiye'nin en kapsamlı Kadın Danışma Merkezi, Kemalpaşa Kadın Danışma Merkezi’dir.
Şiddetle mücadele kapsamında, Merkez bünyesinde sadece işi şiddetle mücadele ve kadına destek olan meslek erbapları avukat, sosyolog, psikolog, çocuk gelişimi uzmanı, sosyal çalışması, hizmetli ve güvenlik görevlileri ile hizmet vermektedir. Görev alanı çok geniş olup şiddetle mücadele ve kadının güçlendirilmesi için ne gerekiyorsa yapılmaya çalışılmaktadır.
Merkezde şiddetle mücadelenin ekip işi olduğu, insana değer vermenin esas olduğu, herkesin eşit haklara sahip olduğu bilinci tamdır. Yapılan hizmetlerin gizliliği esastır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası geliyor
Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi
Ruhu genç İzmirliler gösterileriyle büyüledi